Instagram

Instagram

Наша школа

youtube snimak

50 година школе

CatchCODE апликација

catchCODE

Сајт Техничке школе "15.мај" доживео је редизајн!

Одлично, ово је право освежење! - 65.3%
Није лоше свиђа ми се. - 18.6%
Ништа боље него што је било. - 4%
Мислим да је стари сајт био мало бољи. - 3.3%
Упропастили сте онакав сајт! - 8.8%
Гласање у овој анкети је завршено
јун 2024
пусчпсн
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Посетилаца online

Ко је на мрежи: 26 гостију и нема пријављених чланова

2226792
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
968
3086
13057
2200756
37453
56503
2226792

Ваша IP адреса: 44.221.66.130
Серверско време: 2024-06-22 18:38:21

Интересантни часови у нашој школи

 

Хидроелектране Србије као светска културна баштина

 

Угледни час ,,Хидроелектране Србије као светска културна баштина" одржан је 22.септембра 2017.године.

Наставни предмет: електоенергетика

Реализатори: Града Манојловић са лидер тимом одељења III5 - Миљана, Јована, Кристина и Анђела.

У уводном излагању проф Града Манојловић је образложио циљеве часа:

  •     Значај развоја електроенергетике почетком двадесетог века
  •     Промену политике у енергетици с обзиром на нагло повећање електричне енергије
  •      Подсећање на Н. Теслу , М. Миланковића и Ђ. Станојевића
  •     Повећање свести о енергетској ефикасности
  •     Заштита животне средине
  •     Ново издање уџбеника ,,Електроенергетика" Марјан Љ. Иванов и Саша С. и увођење новог образовног профила ,,Електортехничар обновљивих извора енергије".

Ученици су након тога дали дефиниције енергетике а чланови лидер тима представили старе ХЕ Србије ,,Под градм", Вучје, ,,Св.Петка", Гамзиград као и наше највеће ХЕ ,,Ђердап" и Бајина Башта. На крају је професор Града Манојловић изнео теорију Европске агенције за животну средину и глобалном загревању планете и неминовност процене политике у енергетици и окретању оних који данас учествују са мање од 1% у укупном капацитету електричне енергије. Скупу су присуствовала одељења III-4 и III-6.

 

 

Матуранти у посети хидроелектрани

 

Матуранти Техничке школе ,,15.мај“, образовног профила електротехничар процесног управљања су за време блок наставе из предмета управљање  електричним моторним погонима заједно са предметним наставником Градом Манојловић посетили  ХЕ ,,Топлица“ у Прокупљу.

 

 

Ова у низу малих хидроелектрана у Србији снаге око 100 kw је почела са радом 2006. године и прикључена је на јединствени електроенергетски систем Србије. Електрана има две турбине које покрећу асинхроне моторе (у улози генератора) који производе електричну енергију и тиме употпуњују производњу читавог електроенергетског система.

 

 

Систем је унапређен уградњом соларних панела на крову зграде, тако да је ово нови помак у примени алтернативних извора електричне енергије и повећању обима примене ,,зелене енергије“. Ученици су имали могућност да се упознају са управљањем производњом и упознају се са елементима и сензорима за аутоматску контролу протока, напона и учесталости мреже.

 

Логаритми у неолитском насељу Плочник

Ученици одељења II1 и III6 су у четвртак 2. априла  заједно са наставницом математике, Слађаном Трајковић,  посетили  археолошко налазиште Плочник. Циљ посете био је да се ученици упознају са применом логаритама у археологији.

 

 

Домаћини налазишта су ученицима представили   археолошки локалитет винчанске културе, показали  пронађене остатке керамике и примерке фигуралне пластике, и указали да су на налазишту Плочник пронађени бакарно сечиво и камена секира, за које се процењује да су стари 7.500 година, што потврђује чињеницу да је Плочник прво место у коме су произвођени метално оруђе и алатке у праисторији. Открића из прве деценије 21. века указују да је реч о најстаријем металуршком центру на свету.

 

Час математике Логаритми у археологији одржан је у једној од  реконструисаних кућица  из доба неолита. Ученици су имали прилике да сазнају које се методе користе за утврђивање старости археолошког налаза, а посебна пажња посвећена је методи датитања радиоактивним угљеником C14. Часу математике присуствовала су и два археолога које су својим објашњењима допринеле да овај час буде још занимљивији.

Видео запис посете Плочнику може се погледати О В Д Е.

 

Грађанско васпитање

Крај школске 2013/2014. године у нашој школи обележила су два угледна часа из грађанског васпитања. Ученици одељења II/8 представили су се представом форум театра под називом Спортом против насиља 10. јуна . Сваки ученик написао је текст за своју улогу, а креативност и озбиљност коју су показали том приликом приликом, заслужује сваку похвалу. Форум представа  изведена је два пута, али тако да се у другом извођењу укључила и публика : ученици одељења I/4  и III/3 одглумили су неке ликове  представе, тј.представили их мало другачији начин.

У четвртак 19.јуна 2014. одржан је други угледни час из грађанског васпитања. Ученици одељења I/1 су обрадили тему Женска људска права. Два тима, негативна резолуција и афирмативни тим супротставили су своја мишљења а своје ставове аргументовали различитим доказима. Негативни тим  је образложио став због чега женска права не треба легализоватизати, док је афирмативни тим  објаснио зашто их треба легализовати. У занимљивој дискусији два тима са супротним ставовима, учествовала је и публика, тј.присутни наставници.

Реализатор и организатор оба угледна часа је проф. социологије, Славица Коцић.

 

Комбинаторика у свету око нас

На позив Електротехничке школе ,,Никола Тесла“ из Панчева да у оквиру манифестације Мај, месец математике 5.јуна 2014.године одржи онлајн предавање, ученици одељења II/6 Техничке школе ,,15.мај“ из Прокупља су се заједно са наставницом математике Слађаном Трајковић представили темом Комбинаторика у свету око нас. Ученици су путем скајпа представили употребу комбинаторике у свакодневном животу, говорили о задатку који има ,,посебно лековито својство“ , о Брајевој азбуци и ауторским правима.

Овогодишња манифестација носи назив Игром до науке. Циљ радионица је да се кроз игру и разним активностима покаже да математика није баук, већ креативна вештина на граници уметности и науке. Овогодишња манифестација је због ванредне ситуације померена за прву недељу јуна.

 

Како је све то изгледало погледајте овде.

Панчевачка телевизија је направила прилог о целом догађају, прилог можете погледати овде.

Skype час-примена пропорција

Још један skype час одржан је 26.11.2013.год у нашој школи. Ученици одељења I1 обрадили су заједничку тему Примене пропорција са ученицима Гимназије из Велике Плане. Ученици наше школе имали су задатак да истраже примене у антропометрији, морфологији животиња и морфологији биљака, а ученици из Велике Плане проучавали су примене пропорција у архитектури, вајарству и сликарству.

Реализација:проф. математике Слађана Трајковић

Погледајте како је све изгледало на следећем линку.

 

 

Угледни час из енглеског језика

Одржан 18.11.2013.год.Тема часа била је вршњачко насиље-bullying.Час су водили ученици одељења 4-4, пред око 20-ак професора и ученицима других одељења.Циљ часа је био да се пробуди свест о вршњачком насиљу које је свуда око нас.

Реализација:проф. енглеског језика Хелена Костић

 Како је све изгледало можете погледати овде.

 

Мај, месец математике

Ученици наше школе дали су допринос одржавању манифестације "Мај, месец математике" 27.06.2013. године. Заједно са ученицима Гимназије из Лазаревца и њиховом професорком Јасном Марковић, ЕТШ ,,Никола Тесла“ из Ниша и професорком Соњом Шумоњом , ученици одељења II5 и III2 наше школе заједно са професорком Слађаном Трајковић, учествовали су у првој видео конференцији средњих школа у Србији. Током 60 минута представљене су три различите теме: Занимљивости из живота великих математичара (Гимназија Лазаревац), Неки немогући проблеми у математици (ЕТШ ,,Никола Тесла“ Ниш) и Софизми у математици (ТШ ,,15.мај“ Прокупље).

 

Реализација:проф. математике Слађана Трајковић

Детаљније можете погледати овде.

 

Час на Хисару

Учeници IV/1 oдржaли су двa чaсa Српскoг jeзикa и књижeвнoсти нa брду Хисaр крaj спoмeникa Рaду Дрaинцу. Oвoм приликoм пoдсeтили су сe нa живoт и дeлo нajслaвниjeг тoпличкoг пeсникa и кaзивaли њeгoвe стихoвe.

Aнђeлиja Стaнкoвић, jeднa oд присутних учeницa гoвoрeћи o Дрaинцу нaглaсилa je дa joj сe пeсник пoсeбнo дoпao, иaкo рaниje ниje имaлa приликe дa сe упoзнa сa њeгoвим рaдoм, бaш збoг тoгa штo je у свojoj пoeзиjи чeстo нaглaшaвao лeпoту и љубaв прeмa Toплици.

Реализација:проф. српског језика и књижевности Биљана Рогановић

 

Примене тригонометрије - online час

У нашој школи одржан је 18.априла оnline час. Њему су присуствовали ученици другог разреда лазаревачке Гимназије и Техничке школе из Прокупља. Ученици су са својим професоркама Јасном Марковић Слађаном Трајковић, обрадили заједничку тему Примена тригонометријских функција. Настава је организована у исто време путем Skype-a

 

Реализација:проф. математике Слађана Трајковић

Детаљније можете погледати овде.

Нисте регистровани, не можете оставити коментар.